MISHUTKINO

A luxury house for true connoisseurs who don't fall for shiny out-of-the-box solutions.

Tasks and Aims

A client had come with a finished project from another studio. They didn't like the designed façades and wanted something unusual and creative.
Land area
3000 sq.m
Total floor space
700 sq.m
Stories
2
Bedrooms
3
In the course of work we decided to make a risky move and changed the whole project, even a floor plan.
In the course of work we decided to make a risky move and changed the whole project, even a floor plan.
Concept
In this project we employed a few techniques that have been in the use for thousands of years, and mixed them with modern architecture.
Semi-circular arched elements of the southern style were borrowed from Egypt; narrow windows reminiscent of medieval castle architecture; and a few elements from the Roman culture.
Project Architecture
The elongated shape of the house was determined by a square lot. The central element of the project is a terrace with an awning. It is a separate structure connected with the house with a glass junction.
It's as if the house rises around it: here you can see a parlor, a squash court, a sauna. You can come here from any block or from outside.
On the second floor the terrace is surrounded by a parapet with exquisite narrow windows. As a result you have sort of a viewing point where you can spend an evening under open sky, feast eyes on the lot while being away from prying eyes.
It's as if the house rises around it: here you can see a parlor, a squash court, a sauna. You can come here from any block or from outside.
Floor Plan
Functional plan is divided into few blocks. The southern, road part has all technical quarters: a boiler room, a bathroom, a wardrobe, a warehouse.
All living quarters are in the interior part of the lot with a beautiful view: guest zones, a kitchen, a cabinet, bedrooms.
First floor
Second floor
Click on the image to zoom
Project Highlights
Everything is made of the same material. These days they rarely employ such solutions.
An interesting detail - a skylight that fills the central wind lobby between the house, a squash court and the terrace with natural light.
The awning from the gates to the building is connected with the house and leans on the fence. On one hand it's a functional element that allows to exit a car without getting wet under rain, and on the other it's an eye-catching element of architecture.
It also connects a northern façade with the fence bringing all composition together.
Squash Court
One of the most interesting buildings in our practice. It was designed separately, but appears as a complex part. Here we used split-level windows that create a captivating play of light inside.
From the Author
Our client wasn't blindly following the tends.
They wanted to make their house unique, not another over-the-top and out-of-the-box solution.
This allowed me to experiment. The house is both conservative and flashy, and it gives that premium impression.
For true connoisseurs, this house is like a Rolls-Royce: it never follow trends, yet it will always look splendid.
Estimate project cost by answering 6 short questions
View next project
USPENSKOYE